PED 2014/68/EU and CE Marking for Industrial Valves: A Buyer's Guide

Technical guide · Supreme Valves India · Updated 2026-10-24

If valves are going to a plant inside the European Union, the Pressure Equipment Directive 2014/68/EU (PED) decides whether they need a CE mark, which conformity assessment route applies, and which documents must travel with them. This guide covers the questions buyers and EPC engineers raise most often when sourcing PED valves from outside Europe.

Are valves in scope?

PED applies to pressure equipment with a maximum allowable pressure (PS) above 0.5 bar. Valves are classed as pressure accessories: devices with an operational function whose housing is subject to pressure. A valve with a safety function, such as a safety relief valve, is a safety accessory and is always category IV, with a few narrow exceptions for equipment it protects.

How a valve's category is decided

For a standard isolation or control valve, the category depends on three things:

  1. Fluid group. Group 1 covers dangerous fluids (explosive, flammable, toxic, oxidising, as classified under the CLP regulation). Group 2 covers everything else, including steam and water.
  2. State of the fluid. Gas, liquefied gas, or vapour versus liquid. Gases are treated more strictly.
  3. Size and pressure. Valves are classified using the piping tables in PED Annex II (tables 6 to 9) by nominal size DN and the product PS × DN.

The result is either sound engineering practice (SEP) or category I, II, III or IV. As a rough guide, small valves (for example DN 25 and below) usually fall under SEP for most fluids, while larger valves on group 1 gases reach categories II and III quickly. Always work from the tables for the exact service conditions rather than from a rule of thumb.

Sound engineering practice (Article 4(3))

Valves below category I must be designed and manufactured in accordance with the sound engineering practice of a member state. They must not carry a CE mark for PED. They still need adequate instructions and the manufacturer's identification. Buyers sometimes reject SEP valves because "there is no CE mark". That is the correct marking, not a defect.

Conformity assessment modules

The higher the category, the more involvement from a notified body:

CategoryTypical modules for valve makersNotified body number on the CE mark
IA (internal production control)No
IIA2, D1 or E1Yes
IIIB + D, B + F, B + E, B + C2 or HYes
IVB + D, B + F, G or H1Yes

In practice most series valve manufacturers hold a module H (full quality assurance) or B + D certificate covering their valve range, issued by a notified body. Ask for a copy of that certificate and check that its scope covers the valve type, size range and pressure class you are buying.

Material requirements

PED Annex I sets material rules that matter when valves are made to ASME and ASTM standards:

The toughness requirement catches out some carbon steel castings. ASTM A216 WCB does not require impact testing by default, so a PED valve in WCB usually needs Charpy testing added to the order, or the design minimum temperature limited accordingly.

What should arrive with the valves

Practical points for buyers

Send your line list with service conditions and destination country, and we will confirm the PED route for each line item before quoting.

Frequently asked questions

Do all valves sold into the EU need a CE mark under PED?

No. Valves with a maximum allowable pressure of 0.5 bar or less are outside the directive, and valves that fall below the category I thresholds are designed and made to sound engineering practice (Article 4(3)). Those must not carry a CE mark for PED, but they still have to be safe and carry the manufacturer's identification.

Can an ASME B16.34 valve in ASTM materials be CE marked?

Yes, if the design meets the essential safety requirements of PED Annex I and the materials are covered by a harmonised standard, a European approval for materials, or a particular material appraisal. ASTM A216 WCB and A351 CF8M are commonly accepted through a particular material appraisal reviewed by the notified body.

Does the UK still accept PED CE marking?

Great Britain has its own Pressure Equipment (Safety) Regulations 2016 with the UKCA mark, while the UK government has extended recognition of CE marking for many products. Check the current position for your delivery date and site, and confirm whether Northern Ireland rules apply.

Related products & guides

Request valve RFQ →

Continue to RFQ

Contact / RFQ form · Quotation checklist · EPC supplier · AEO SEO GEO hub

Project RFQ: EPC · Fire · How to buy · Lead hub · Contact / RFQ